• Case
  • Bæredygtighed

Berendsen Textil Service A/S

Berendsen Textil Service A/S har i flere år arbejdet intensivt med FN’s Verdensmål og kigget på, hvilke mål de har størst mulighed for at påvirke. De mål er dybt forankret i Berendsens CSR-strategi og er dermed en rettesnor for alle led i virksomhedens forretning.

”Vores rejse med Verdensmålene har været i gang i flere år, og Verdensmålene er vævet ind i vores CSR-strategi, hvor vi har analyseret hele vores værdikædes potentielle positive og negative påvirkning – fra råstofudvinding til vores egen kernevirksomhed og den endelige styring af produkter og services til vores kunder,” siger Berendsen Danmarks CSR-chef, Louise Elver.

Berendsens primære Verdensmål i den nye CSR-strategi:

  • 3: Sundhed og trivsel
  • 7: Bæredygtig energi
  • 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
  • 12: Ansvarligt forbrug og produktion

For Berendsen er bæredygtighed en fælles rejse, og derfor arbejder vaskeri- og tekstiludlejnings-virksomheden også strategisk med mål 17: Partnerskab for handling. F.eks. har Berendsen flere forskellige CSR-partnerskaber, som hver dag hjælper med at skabe reelle, bæredygtige forandringer i deres egen forretning og i omverdenen.

CSR-partnere giver Berendsens tekstiler et nyt liv, når de ikke længere opfylder kundernes høje kvalitetskrav. En af Berendsens partnere er den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden, her syr udsatte kvinder bl.a. vaskeposer og tasker af kasserede tekstiler.

Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel

Det har altid været en grundlæggende værdi for Berendsen at passe på deres medarbejdere. Det er også årsagen til, at Berendsen investerer i innovative, teknologiske systemer, der skåner deres vaskerimedarbejdere mod bl.a. tunge løft.

Berendsen tilbyder også svanemærkede vaskeprocesser. Faktisk har Berendsen allerede fra 2013-2017 reduceret kemikalieforbruget med 9,68 % for at beskytte kunder og medarbejdere mod skadelige stoffer. Flere vaskerier er desuden blevet tildelt en Kronesmiley af Arbejdstilsynet for at gøre en ekstraordinær indsats for arbejdsmiljøet.

Verdensmål 7: Bæredygtig energi

”Som landets førende tekstilservicevirksomhed kan vi naturligvis ikke undgå at forbruge en del energi, når vi hver dag vasker tusindvis af tekstiler, som vores chauffører kører mange kilometer for at levere til landets virksomheder. Derfor stræber vi efter, at vores produktion og transport skal være miljøvenlig,” siger Louise Elver.

Derfor er Berendsens chauffører uddannet i miljørigtig kørsel, og virksomhedens lastbiler er udstyret med nye Euronorm-partikelfiltre. Berendsen har derudover investeret i et intelligent system, der præcist beregner de korteste og mest CO2-besparende ruter, så de kan planlægge tekstilleveringer ud fra miljøhensyn.

”Fremover vil vi have endnu mere fokus på at støtte udviklingen af el- og gasbiler, så de forhåbentlig en dag kan blive en vigtig del af vores bilflåde”, siger Berendsen Danmarks CSR-chef, Louise Elver.

Berendsen har tre ledestjerner i deres CSR-strategi, 'Sammen om ren samvittighed', og den ene er at opnå 100 % grøn transport i 2030.

Verdensmål 8: Anstændige jobs og økonomisk vækst

”Hos Berendsen stræber vi efter at fastholde vores medarbejdere og give dem rige udviklingsmuligheder. Vores vaskerier tilbyder praktikforløb til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, der har f.eks. sproglige, fysiske eller psykiske udfordringer,” siger Louise Elver.

En anden af ledestjernerne i Berendsens CSR-strategi er at være Danmarks bedste arbejdsplads i 2030.

Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion

Berendsen arbejder ud fra en cirkulær forretningsmodel, hvor virksomheden allerede i indkøbsfasen vælger holdbare tekstiler, der kan vaskes igen og igen uden at miste kvaliteten – og når tekstilerne ikke længere bruges af den ene kunde, så går de videre til den næste kunde. I slutningen af tekstilens livscyklus forsøges der altid at upcycle produktet.

Samtidig tilbyder Berendsen vaskeprocesser, og der optimeres konstant på produktionen for at minimere forbruget af naturens ressourcer.

”85 % af vores tekstiler er miljømærkede. Vi fokuserer på at indkøbe tekstiler fra leverandører som samarbejder med BCI-certificerede bomuldsbønder og anvender genbrugs polyester,” siger Louise Elver og fortsætter:

”Vi sorterer også vores affaldsfraktioner ud fra bl.a. Svanemærkets krav, så mest muligt kan genbruges. Vores vaskeri i Holbæk har f.eks. en genanvendelsesprocent på 90 % og over de næste 5 år, er vores mål at opnå en stabil genanvendelsesprocent for vores landsdækkende vaskerier på over 80 %.”

Berendsens tredje og sidste ledestjerne er at opnå 100 % genanvendelse af tekstiler i 2030.

Første verdensmålcertificerede virksomhed

Berendsens arbejde med målene førte i 2019 til, at virksomheden blev verdensmålscertificeret, som den første virksomhed i verden.

”Fremover vil vi én gang om året få ekstern audit, hvor dygtige auditorer kigger os over skuldrene og tjekker, at vi arbejder med Verdensmålene i hele værdikæden - fra indkøb i leverandørkæden over vores egne vaskerier, til de produkter og services vi leverer til vores kunder,” siger Louise Elver.

Verdensmålene er verdens vigtigste plan, som vi skal i mål med Henrik Luxhøj, adm. direktør, Berendsen Danmark

CSR er en integreret del af Berendsens DNA lyder det fra Henrik Luxhøj, adm. direktør, Berendsen Danmark:

”Vores bæredygtige rejse tog fart tilbage i 1990’erne, hvor vi begyndte at reducere vores vand-, energi-, kemi- og gasforbrug. I 2020 kan vi fejre, at vi i 10 år har tilbudt svanemærket vaskeservice, og derudover har vi en lang række certificeringer. Vi var en af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret i 2012, vi er ISO-certificeret inden for arbejdsmiljø, miljø, kvalitet og hygiejne, og i dag er hensynet til mennesker og miljø forankret i alle led i vores forretning og placeret i midten af vores vision.”

Hvilket forretningspotentiale ligger der for Berendsen i FN’s verdensmål?

”Vi kan se, at vores kunder og potentielle kunder i høj grad efterspørger bæredygtige løsninger og services, så hvis vi skal blive ved med at være relevante for dem også i fremtiden, skal vi arbejde bæredygtigt. Desuden er arbejdet med verdensmålene med til at skabe stolthed hos vores medarbejdere, fordi vi hver i sær kan se, at det vi gør til dagligt bidrager til verdens vigtigste plan, og flere ansøgere nævner vores bæredygtige profil som en af grundende til, at de gerne vil arbejde for netop vores virksomhed,” afslutter Henrik Luxhøj, adm. direktør, Berendsen Danmark.

5 gode råd

1. Analyser målene og lokaliser det største potentiale. Sæt ind der, frem for at forsøge at gabe over hele agendaen på én gang.

2. Kig på delmålene – det er dér potentialet ligger.

3. Overvej hvor I kan påvirke målene positivt – og hvor I har en potentiel negativ påvirkning, hvis I ikke ændrer status quo.

4. Hellere komme i gang med den bæredygtige rejse, selvom I måske ikke kender hele vejen til at indfri jeres mål, end at vente på at have den totale plan klar og miste værdifuld tid.

5. Jeg tror ikke at der er nogen virksomheder der kan indfri Verdensmålene alene, så ræk ud og skab partnerskaber – det er også meget sjovere at arbejde på den måde.

Fakta

Om Berendsen Textil Service A/S

Berendsen tilbyder leje, vask og levering af kvalitetstekstiler og hygiejneartikler til erhvervslivet og private.

Berendsen er en del af Elis SA - en international tekstil-, hygiejne- og facility services partner med en førende position i de fleste af de 28 lande i Europa samt Latinamerika, hvor den har aktiviteter.
Virksomheden er noteret på Euronext Paris og har samlet 45.000 medarbejdere og næsten 400.000 kunder.

Dansk hovedkontor: København

Læs Berendsens CSR-rapport her