24.09.18 SDG Blog

Blog: Verdensmålene er dansk DNA

Ulla Tørnæs, Minister for udviklingssamarbejde, blogger om private virksomheders bidrag til udviklingen i verdens fattigste lande.

Skrevet af Ulla Tørnæs, Minister for udviklingssamarbejde, Venstre

Da jeg for 10 år siden var udviklingsminister for første gang, var det aldeles politisk ukorrekt at sige, at private virksomheder kunne bidrage til udviklingen i verdens fattigste lande.

Sådan er det heldigvis ikke længere. Og det er godt. Uden private investeringer og løsninger får vi ikke skabt bæredygtig udvikling, vækst og job. Det gælder globalt, og i særlig grad i verdens fattigste lande. Med vedtagelsen af verdensmålene i FN i 2015 blev den private sektors centrale rolle slået fast, og det har for alvor sat skub i udviklingen. Business-casen for bæredygtighed bliver stadigt stærkere og frem mod 2030 vil efterspørgslen kun vokse. Derfor glæder det mig at se så mange engagerede danske virksomheder i front. Jeg oplever engagementet i New York, hvor jeg i denne uge mødes med danske CEOs under FNs årlige Generalforsamling. Jeg oplevede det også i Ålborg, da jeg i tidligere i september havde fornøjelsen at møde det dynamiske, danske innovationsmiljø til konference om partnerskaber. Men vi skal have mange flere danske virksomheder med. Det gælder både store og små, for det er en del af jeres DNA at levere stærke, bæredygtige løsninger. Min opfordring er derfor: Tag verdensmålene ind i kerneforretningen og gå målrettet efter at udvikle innovative løsninger og bæredygtige forretningsmodeller. På den måde kan I fremtidssikre jeres forretning og bidrage til en mere stabil og bæredygtig verden.

Lake Turkana Wind Power Station

Foto: Jesper Heldgaard

Partnerskaber til gavn for verden og for Danmark

Danmark går forrest internationalt med innovative offentlige-private partnerskaber – og det skal vi blive ved med. Vi gør det for at mobilisere private investeringer og for at bringe bæredygtige danske løsninger i spil til gavn for verden og for Danmark. I juni i år lancerede vi Verdensmålsfonden, der skal investere i verdensmålene. Vi forventer, at fonden vil kunne generere investeringer på op til 30 mia. kr. inden 2022.

Vi promoverer også bredere partnerskaber med virksomheder og ikke-kommercielle aktører, der gennem markedsdrevne, bæredygtige løsninger sammen bidrager til at indfri verdensmålene. Jeg glæder mig helt særligt til, at Danmark den 19. og 20. oktober er vært for det første topmøde for det nye globale initiativ P4G (Partnering for Green Growth and the Global Goals). I mindre skala har vi allerede interessante erfaringer med Danida Market Development Partnerships, hvor vi med udviklingsmidler er engageret i partnerskaber i bl.a. Kenya, Nigeria, Pakistan og Myanmar. Vores store og brede netværk af danske ambassader og handelskontorer står klar til at rådgive og sparre med jer ude i verden. Brug vores kompetencer og initiativer til at komme ind på markederne og gør en forskel, ikke mindst for de lande, som har allermest brug for jeres bæredygtige løsninger.

SDG-Fonden

SDG-Fonden blev lanceret i juni 2018.

I samarbejde med Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) og private pensionsselskaber er fondens kapital indtil videre nået op på 4,1 mia. kr. – og flere private investorer overvejer at deltage.

SDG-Fonden vil altid investere sammen med andre og de første investeringer forventes godkendt inden årets udgang. Investeringernes størrelse bliver på mindst 25 mio. kr. og gerne meget mere.

Læs mere om fonden (pdf)

Relateret indhold