OPS Analyser

Fire ud af ti forældre: Kommunen informerede ikke om frit valg af dagtilbud

Et markant flertal af borgerne mener, at retten til frit valg daginstitution er vigtigt, og at pengene skal følge det enkelte barn. Men forældrene oplever, at kommunerne ikke informerer klart og tydeligt om retten til selvbestemmelse.

Et velfungerende frit valg forudsætter, at borgerne er oplyste om deres ret til selvbestemmelse og de konkrete valgmuligheder. Kun godt hver tredje forældre oplevede dog, at kommunerne informerede klart og tydeligt om det frie valg af dagtilbud, da de skulle finde institution til deres børn.  

Fire ud af ti var uenige i udsagnet, mens yderligere hver fjerde svarede hverken eller. Sammenlagt følte næsten to ud af tre sig ikke tydeligt informeret om de private muligheder i informationen fra kommunen.

Tager man udgangspunkt i, at der pr. 1. december 2024 var godt 63.0000 5-årige1,   kan det på baggrund af befolkningsundersøgelsen anslås, at forældrene til omtrent 25.000 af dem ikke har haft tilstrækkelige muligheder for at vælge den børnehave eller vuggestue, der bedst lever op til deres forventninger og behov.       

Det skal også ses i lyset af, at DI tidligere har vist, at kommunerne sjældent informerer om det frie valg af dagtilbud på deres hjemmesider.2

Tallene peger desuden på en potentiel social slagside i adgangen til at gøre brug af det frie valg. Der er således en tendens til, at borgere med længere uddannelser i højere grad har kendskab til muligheden for frit at vælge blandt kommunale, selvejende og private dagtilbud.  

Risikoen for social ulighed i adgangen til selvbestemmelse på dagtilbudsområdet understreger dermed vigtigheden af en solid informations- og vejledningsindsats fra kommunerne.

DI's befolkningsundersøgelse viser samtidig, at syv ud af ti danskere i det hele taget finder det vigtigt, at man som forældre frit kan vælge mellem kommunale og private dagtilbud.

Et tilsvarende flertal svarer, at der bør være det samme offentlige tilskud pr. barn, uanset om forældrene har valgt en kommunal, selvejende eller privat børnehave eller vuggestue. En analyse fra DI peger imidlertid på, at dette langt fra altid er tilfældet. Reglerne på området betyder nemlig, at børn i private dagtilbud som hovedregel modtager lavere offentligt tilskud end børn i tilsvarende kommunale tilbud.3   

Sådan har vi gjort 

Dansk Industri har gennemført en befolkningsundersøgelse i november 2024, hvor 4.636 personer over 18 år har svaret på undersøgelsen. I denne analyse indgår de følgende spørgsmål/udsagn:  

  • Det er vigtigt for mig, at man som borger frit kan vælge mellem en privat, selvejende eller kommunal børnehave/vuggestue
  • Jeg kender til muligheden for at vælge en privat daginstitution til mine børn  
  • Kommunen informerede klart og tydeligt om mulighederne for at vælge en privat daginstitution til vores barn/børn
    (Dette spørgsmål er kun stillet til forældre og har derfor 1.280 respondenter)
  • Der skal være det samme offentlige tilskud pr. barn, uanset om de går i en kommunal, selvejende eller privat daginstitution

Alle spørgsmålene har kunne besvares med:

  • Meget uenig
  • Uenig
  • Hverken eller
  • Enig
  • Meget enig
  • Ved ikke

I denne analyse er der set bort fra dem, som har svaret "Ved ikke", til de enkelte spørgsmål. 

Data er vægtet efter køn, alder (grupperet), uddannelse og partivalg ved sidste folketingsvalg, så disse er nationalt repræsentative.

Relateret indhold