06.05.24 OPS Nyheder

Åbent brev til Finansminister Nicolai Wammen

Fælles henvendelse fra Dansk Industri, Dansk Erhverv, Rådet for Grøn Omstilling, Miljømærkning Danmark, Concito, Danmarks Naturfredningsforening, Etisk Handel Danmark, FSC DK, Klimabevægelsen og Den grønne ungdomsbevægelse vedrørende grønne offentlige indkøb.

Kære Finansminister Nicolai Wammen

Vi skriver til dig på vegne af en række private organisationer, som er optaget af at fremme den grønne omstilling. Vi henvender os med en presserende opfordring til at intensivere tempoet og skalaen af grønne offentlige indkøb i Danmark.

Klimaforandringer samt presset på biodiversiteten og jordens ressourcer er uden tvivl nogle af vores tids største udfordringer og muligheder. Vores økonomiske system og forbrugsmønstre har direkte indflydelse på disse udfordringer, og offentlige indkøb spiller en nøglerolle i at forme disse forhold.

Klimarådet vurderer i deres analyse fra den 28. november, at den eksisterende tilskyndelse til at nedbringe klimaaftrykket fra offentlige indkøb ikke er stor nok til for alvor at reducere aftrykket, og at der derfor er behov for yderligere tilskyndelse til handling på området. Den analyse deler vi. Grønne hensyn bør være en fast og integreret del af alle offentlige indkøb.

Det offentlige indkøb er på 448 mia. kr. og udgør knap 16 pct. af BNP i Danmark. Det betyder også, at det offentlige indkøb har en enorm indflydelse på markedet og kan være en drivkraft for en grøn omstilling. Det kan gøres ved at prioritere f.eks. krav og konkurrence om grønne løsninger, totalomkostninger og cirkulær økonomi i offentlige udbud. Men der er også behov for centralt at skabe et fælles sprog og tilgang til offentlige indkøb, hvis udviklingen og udbredelsen af grønne og cirkulære løsninger skal fremmes.

Vi anerkender, at der allerede er mange gode initiativer, der trækker offentlige indkøb i en mere grøn retning. Det skal alle de, der står bag, have ros for. Men vi har brug for at komme langt højere op i tempo og skala, og det kræver et endnu tydeligere politisk mandat fra regeringen med klare mål. De offentlige indkøbere skal have den nødvendige politiske ledestjerne og opbakning, som giver dem mulighed og forudsætninger for at købe mere grønt ind. Det er efter vores vurdering vigtigst at sætte ind med krav og mål for at styrke det ledelsesmæssige og organisatoriske fokus, som kan sikre den nødvendige handling, så alle offentlige indkøb fremadrettet inkluderer klima- og miljøhensyn.

Vi appellerer til, at regeringen fremskynder arbejdet med en national strategi for grønne offentlige indkøb, som mindsker trykket på klima og natur samt styrker samarbejdet mellem offentlige ordregivere og de private virksomheder om en grøn omstilling.

Vi står klar til at bistå og samarbejde med regeringen om denne vigtige dagsorden.

Med venlig hilsen, 

Emil Fannike Kiær, Erhvervs- og Medlemsdirektør, Dansk Industri 

Morten Jung, Markedschef, Dansk Erhverv

Bjarke Møller, Direktør, Rådet for Grøn Omstilling 

Martin Fabiansen, Direktør, Miljømærkning Danmark 

Christian Ibsen, Direktør, Concito

Lars Midtiby, Direktør, Danmarks Naturfredningsforening 

Nanna Callisen Bang, Direktør, Etisk Handel Danmark 

Søren Dürr Grue, Direktør, FSC DK

Frederik Roland Sandby, Sekretariatsleder, Klimabevægelsen

Elise Sydendal, Klimaaktivist, Den grønne ungdomsbevægelse

Relateret indhold