01.04.25 OPS Nyheder

Jakob Scharff: Nu skal kommunerne sikre frit valg i hele landet

Uagtet hvad der er sagt og skrevet om helhedsplejen, er det nu kommunernes lod at implementere den på en måde, der giver plads til de private leverandører og dermed værner om det frie valg.

Kommunerne arbejder lige nu på højtryk for at blive klar til skæringsdatoen 1. juli, hvor ældreloven træder i kraft.

Med så kort tid til ikrafttrædelse er det sådan set fuldt forståeligt, at førsteprioriteten er at få styr på egen organisering. Det kræver både tid og ressourcer at justere arbejdsgangene i tværfaglige teams, udviklet nye pleje- og omsorgsforløb og defineret rammerne for en mere borgernær visitation.

Men midt i travlheden vil jeg dog kraftigt opfordre til, at man også retter blikket mod samarbejdet med de private leverandører. Dét samarbejde er nemlig en altafgørende forudsætning for at realisere ældrelovens gennemgående værdi om selvbestemmelse til borgerne.

Ældrereformen lover på den ene side et styrket frit valg mellem offentlig og privat til alle. Men på den anden side har man fra politisk hold udformet et krav om helhedspleje, der truer med at udelukke størstedelen af leverandørerne fra markedet.

Konsekvensen kan desværre let blive den, at det i mange kommuner landet over ikke vil være muligt at vælge en privat leverandør af helhedspleje, selvom det frie valg formelt set er blevet udvidet i lovgivningen.

Søg dialogen med de private

Uagtet hvad der er sagt og skrevet om helhedsplejen, er det nu kommunernes lod at implementere den på en måde, der giver plads til de private leverandører og dermed værner om det frie valg. Vi kan ikke spise de ældre af med et værdiløst fritvalgsbevis, der ikke kan bruges til noget som helst.

Det kræver tæt og konstruktiv dialog med både nuværende og potentielle nye leverandører, så vi sammen finder de fleksible og praktiske løsninger. Hvor meget og hvordan skal vi dokumentere over for kommunen? Hvilken afregningspris kan vi regne med, og under hvilke betingelser kan den op- og nedjusteres?

Derudover bør man afdække muligheden for, at mindre leverandører af praktisk hjælp fremover kan blive underleverandører til den kommunale helhedspleje, så de ikke udelukkes fra at bidrage.

Borgerne skal kende deres muligheder

Endelig har kommunerne et enormt ansvar for at sikre, at borgerne overhovedet har kendskab til det frie valg. Og her er det altså ikke nok, at man får beskrevet valgmulighederne i et støvet hjørne af kommunens hjemmeside.

Ræk i stedet ud til den enkelte borger med et brev og en opringning, hvor I klart og tydeligt understreger, at man har ret til selv at vælge, hvem der leverer helhedsplejen. Fortæl dem uvildigt om alle leverandørerne og deres forskellige tilbud. Og gentag øvelsen i takt med, at der kommer nye leverandører til.

Sørg samtidig for, at borgere og pårørende let kan finde og sammenligne information om kvalitet og tilfredshed på tværs af leverandører – særligt i den kommende periode, hvor vi går og venter på, at plejeoversigten kommer op at køre.

Det frie valg er ganske enkelt værdiløst, hvis man ikke har nogen valgmuligheder eller ikke ved, at det findes. Jeg håber, at kommunerne er parate til at løfte deres ansvar, så det i stedet bliver værdifuldt for ældre i hele landet.

Indlægget blev bragt i Seniormonitor den 28. marts 2025. 

Relateret indhold