14.06.22 Nyheder

Låsby Smede- og Maskinfabrik

Vi skal gøre, hvad vi kan, hvor det giver mening.

Hos Låsby Smede- og Maskinfabrik, der i daglige tale også kaldes Låsbysmeden, har investering i en nitrogengenerator og energieffektivisering haft en positiv effekt - både miljømæssige og økonomiske. Det har givet motivation for også at se på, hvor virksomheden ellers kan transformere sig. I arbejdet med den grønne omstilling finder virksomheden blandt andet inspiration hos nogle af de mellemstore virksomheder, som de er underleverandører til, ligesom de også gerne selv deler ud af sin viden og erfaringer til andre virksomheder.

Laasby_smede_og_maskinfabrik_1600x900 (2).jpg

De tre vigtigste budskaber

1. Grøn omstilling kan gå hånd i hånd med økonomisk bæredygtighed.

2. Tænk energiforbruget ind i investeringerne.

3. Nyttiggør den viden og de erfaringer jeres kunder har og find inspiration til, hvad I selv kan gøre - og del også ud af jeres egen viden.

Det startede med en nitrogengenerator

Den grønne omstilling hos Låsbysmeden tog for alvor fart, da virksomheden investerede i et nitrogenanlæg. Nitrogenen bruges til at køle virksomhedens fiberlaser, der udgør en vigtig del af produktionen. Før investeringen i nitrogengeneratoren brugte Låsbysmeden mange penge på transport og indkøb af batterier med nitrogengas, forklarer ejer Karsten Damm. Med indkøbet af nitrogengeneratoren kan virksomheden nu selv producere den nitrogen, de skal bruge, og det har kunnet mærkes økonomisk, da indkøb af nitrogen er dyrt. Samtidig har de kunnet reducere gasforbruget væsentligt, og på den måde har den grønne omstilling kunnet betale sig.

Inspirationen til en del af virksomhedens tiltag er blandt andet kommet gennem dialog med kunder, der er længere fremme. Dermed har Låsbysmeden bådet fundet inspiration til, hvad de selv kan gøre, og kan imødekomme nogle af de ting, kunderne begynder at efterspørge inden for bæredygtighed. Som en mindre virksomhed har Låsbysmeden også haft mulighed for hurtigt at kunne eksekvere på de ideer og muligheder, de er stødt på undervejs, og det har bidraget til, at de har kunnet omstille en del af produktionen hurtigt.

En halvering af varmeregningen

Foruden den reducerede gasregning har nitrogenanlægget også haft en positiv afledt effekt på Låsbysmedens varmeforbrug. Med varmen, der udskilles fra anlægget, har virksomheden reduceret omkostningerne til rumopvarmning, så varmeregningen er blevet halveret. Det har givet motivation til at se på, hvordan brugen af varme kan reduceres yderligere. Blandt andet tænker de i varmepumper, genindvinding af varme fra nitrogengeneratoren samt bedre isolering af bygningen, forklarer Karsten.

Virksomheden har tidligere også haft positiv erfaring med energieffektiviserende tiltag. Tidligere udgjorde belysning den største del af elforbruget, men efter at have skiftet til LED-belysning for år tilbage, er dette blevet reduceret kraftigt.

Opsætning af solceller er næste milepæl

Inden for de næste år er målet at blive selvforsynende med energi. Derfor er virksomheden i gang med at få opsat solceller på taget. Virksomheden forventer, at det kan være med til at styrke den grønne profil og reducere omkostningerne til energi, da panelerne forventes at kunne producere 60.000 kWh om året. 

På nuværende tidspunkt har virksomheden ikke deciderede målsætninger for CO2-udledningen, men de er interesserede i at forbedre sig. Derudover forventer de, at der i takt med, at der stilles flere krav til kunderne om grøn omstilling også vil blive stillet flere krav til dem som underleverandører – fx krav om grønt regnskab og lignende. En tendens, Låsbysmeden gerne vil være på forkant med.
 

Om virksomheden

Låsbysmeden er en smede- og maskinfabrik med speciale i blandt andet reparationer. Fra en central placering i midten af Jylland er virksomheden underleverandør til virksomheder over hele Jylland. Virksomheden beskæftiger otte ansatte, og der lægges vægt på håndværksmæssig kvalitet og kort leveringstid.

Karsten Damm

Ejer

DOWNLOAD BUSINESS-CASEN HER

Download

 

  1. INSPIRATIONSKATALOG FOR GRØN OMSTILLING I PRODUKTIONSVIRKSOMHEDER
Skrevet af:

Regeringens Klimapartnerskaber

Relateret indhold